söndag 29 november 2009

Första advent

HImlen var intensivt blå och vi bestämde oss snabbt för att skippa gymet och utnyttja de ljusa timmarna. Vi tog en lång promenad som blev över en mil till slut.

Vi startade längs Skeppsbron (ja jag vet det blir så rätt ofta!). Där låg ett av Greenpeaces fartyg Arctic Sunrise. Den som ville fick gärna gå ombord.


Vi fortsatte dock förbi en skulpturen* som nu står färdig med pynt och belysning. jämför
* Det satt en skylt under som bestämt hävdar att detta är en skulptur så då är det väl det. För många år sedan skakade jag på huvudet åt detta märkliga bygge och tyckte den var mest absurd. Nu kan jag inte annat än gilla den.

Men när vi kom till Kungsträdgården var det något som inte kändes rätt:

Ska det se ut så här på första advent???

Det känns inte OK! Vi är ändå i Sverige och även om jag inte är en vintermänniska så känns detta fel.


I Kungsan hade de en julmarknad som jag inte rekommenderar alls. T-shirtar med groteska tryck och lakritsremmar mm Nej tack! Men NKs fönster lockar både barn och vuxna...

......och hundar! Den här pigga vovven var helt fascinerad av familjen Björn. Mamma Björn sov och ungarna busade runt lite och vovve försökte hänga med så gott det nu gick på fel sida glaset. Promenaden fortsatte upp till Östermalm och Gärdet men då blev kameran liggandes i fickan. Så småningom var vi tillbaka i city och gick Drottninggatan söderut och av någon märklig anledning styrdes våra steg mot Stortorget. Som om ingen annan var där och trängdes? Ja ja man får skylla sig själv!


För att få lite frid gick vi Skomakargatan rakt mot Tyska Kyrkan. Lugnt och inte en massa folk. Bara en lätt dimma som rullat in över staden under dagen.




På Götgatans nordligaste del ligger Nederländernas ambassad. Där mötte vi självaste Sante Klass. Fast visst är det 6 december som är hans dag i Holland? Nu är i alla fall julen kraftigt på G!


Väl hemma tände vi ljus, drack glögg och knaprade på några pepparkakor av märket Kung Oscar.
En fridfull vecka önskar jag Dig som läser detta. Hitta de små korta stunderna av julmys och stämning. Sätt på en julskiva när du skalar middagspotatisen och tänd ditt ljus när du äter frukost. Men glöm inte att släcka efteråt!

lördag 28 november 2009

kravmärkta adventstillbehör

I morse tog vi hissen upp till vinden och hämtade ner jullådorna. Det är så behändigt. Allt ligger där prydligt nedpackat. Och fast det var så skönt att stoppa ner alltihop i januari, så är det så mysigt att packa upp sakerna igen, år efter år. Vissa saker är hur gamla som helst och annat förnyar man vartefter.
Ljusstaken har varit med i många år. Men innehållet har skiftat.
I år har vi köpt kaffebönor

Och vips! så var det klart. Doftet av nyrostat kaffe känns i hela lägenheten


Jag gillar stjärnan jag köpte förra året, röd och med guldglitter. Men jag säger som Titti på RIX-FM: Varför hänger den upp-och-ned?
Kan jag få tips på hur den kan hängas annorlunda! Men säg inte modell lampfot för stjärnor ska hänga! så det så.....
.... ialla fall i år. Jag kanske ändrar mig till nästa år?



En resa bakåt

Vi fick besök av Faster E och Farbror S. Syster och bror kom också på besök. Faster hade med sig en släktbok som hon håller på att restaurera och inte minst komplettera. Vi fick se bilder från tidigare generationer och konstaterade att det är viktigt att skriva upp vem och vad som olika bilder föreställer. Det mesta verkar dock vara utrett och boken är fylld av spännande berättelser.

Farbror S passar på att dokumentera. Glöm inte att anteckna vilka du plåtat!

Ett jättelikt släkt-träd håller också på att växa fram. Vissa grenar går långt och andra försvinner någonstans i det okända.
Farbror och Faster har lovat oss en kopia när deras arbete är klart. Jag ser fram mot att i lugn och ro få ta del av de skildringar boken är fylld av. Innehållet kan få fortsätta växa allteftersom. Det är liksom upp till oss själva.


Lagomlampa?

Nu har vi bott här i ett år och 5 månader och hela tiden letat efter en lampa att hänga i vardagsrummet. Vi har, minst sagt inte varit överens om hur denna lampa skulle se ut. Vi har lekt med både moderna plasthistorier och klassiska kristall-dito men hela tiden hamnat i ett "nej den är för...."
Vi ville inte ha en där glödlampan syns för mycket och den fick bara hänga x antal cm från taket, fast hänga skulle den.

Nåväl, i tisdags sprang jag på denna i champagnefärgad krinklad siden. Mhm den då? Fick med mig maken på en kvällspromenad och: Vi var överens! Fast vi ville ju gärna ta den på öppet köp för att se hur lampan tedde sig i det egna hemmet. Det ville inte butiksföreståndaren gå med på av någon anledning. Men däremot fick vi gärna ta hem lampan på prov ett par dagar och sedan bestämma oss. Sagt och gjort. Vi plockade med oss lampan och travade Hornsgatan hem och hängde upp bollen.

Nu är lampan betald och hänger permanent. Vi är i alla fall nöjda. Den är inte för glittrig, inte för trist, inte för liten, inte för.... Den är förmodligen lagom. Skam den som ger sig!

söndag 22 november 2009

pepparkakshäxan

I centarlhallen kan man from denna helg uppleva Sveriges största pepparkakshus. Ett känt margarinbolag har bakat och byggt.
Söderbönan provar känslan av att agera pepparkakshäxa...
...men kände sig mer som Hans o Greta!


När vi kom hem satte vi upp den nyinköpta ljusslingan på vädringsbalkongen utanför vårt köksfönster. Vad gör man när man inte längre har vare sig trädgård eller ens en liten balkong? Man hittar på nåt annat och känner glädje över att ändå kunna sprida lite ljus som glittrar in i köket.
Nästa helg är det 1:a advent. Sedan brukar det rasa på i snabb takt.

Julmarknad Taxinge Slott

Vi for med goda vännerna G och R till Taxinge för att tjuvstarta julen. Ett märkligt himlafenomen som vi var osäkra på om vi tidigare upplevt denna höst visade sig på himlen. G tyckte det stack i ögonen. Fenomenet resulterade även i att himlen antog en blå färg som vi knappt kände igen. Trots det vackra vädret begav vi oss in i stallet där olika varor såldes till det tillresta folket. Man fick provsmaka allt möjligt och det ledde naturligtvis till en massa inköp, mer eller mindre planerade.

Vi föll för sillen och korven. Den ska sparas till jul!


Här visar G hur man snabbt omsätter 2 sedlar till.....
.....en julost!


Julpynt fanns det gott om uppe i själva huvudbyggnaden, stort såväl som smått:
Taxinge är ju känt för sitt kakbord och det hade många uppmärksammat denna dag. Vi hade ingen längtan att köa utan hoppade över det.



I stället gick vi tillbaka till stallet och hittade de mest underbara strömmingsburgare med lingondricka till.

Man kan inte tänka sig en bättre bar än än en halmbal i solskenet!





onsdag 18 november 2009

tisdag 17 november 2009

Bröllopsdag med bubbel

En dag i bubblornas tecken....




Idag är det 25 år sedan vi sa ja till varandra i Stockholms Stadshus.

Alltså bestämde vi oss för att stanna i Stockholm även denna dag. Vi sov länge fast det är tisdag =)




Efter en slö frukost tog vi oss till Moderna och såg en visning av

Man får inte ta kort inne på muséet så jag knäppte en bild från en annonspelare utomhus i regnet. Visningen var i alla fall bra och vi tog det lugnt och avstod från att springa runt bland de permanenta samlingarna och trötta ut fötter och hjärnor med intryck. Salvador räcker till om man så säger.




Från Moderna är det inte så långt till Grand. Där slank vi in. Jag min vana trogen började med att slinka in på "akademin för de fria konstarterna" som ser lite extra ut här.





Vi slog oss ner i Cadierbaren och tog en afternoon tea med lite extra bubbel, dagen till ära.





Små fina sandwichar, scones och te förgyllde vår dag.







Vi mer eller mindre rullade ut, men orkade gå till en affär och köpa lite caviar ifall vi skulle orka äta mer i kväll. Vi får väl se... rapport kommer väl i sinom tid....




Jo vi orkade äta och dricka lite till innan det blir dags att avsluta dagen. Flaskan, se överst i detta inlägg, inhandlades i Reimes, huvudstaden i Champagne, en varm sommardag 2004.
Vi köpte en låda som skulle sparas till dotterns studentexamen. Den är sedan lång tid passerad och firades med bubblor den med. Nu fick mamman och pappan klara sig själva.


En ensam flaska finns fortfarande kvar. Den ska sparas till ett annat tillfälle...


Nu släcker jag ner datorn och tänker att denna dag läggs till det pärlband av bra dagar som mitt liv tack vare nära och kära (framför allt er: JE, J och H) fylls av.

söndag 15 november 2009

Förbanna inte mörkret. Tänd ett ljus i stället!

Denna helg var nog den gråaste av alla grå helger på mycket länge. Idag regnade det inte ens men det var så fuktigt att man blev blöt ändå. Vi försökte pigga upp oss med ett träningspass på Forsgrenska. Efteråt slank vi in på COOP och köpte ädelost, chiabata och lussebullar. Vi tände massor av ljus och försökte torka ut fukten och lysa upp tillvaron något. När brödet var slut övergick vi till att lägga ädelost på Kung Oscars Pepparkakor. Där gick den träningseffekten åt fanders. Men men ...

Vi insåg att de ljusa (ha ha) timmarna är lätt räknade och tog en sväng ut i alla fall. Katarinahissens termometer visade på 8 grader.

På Skeppsbron lackar det mot jul! och Kinneviksgranen börjar ta form. Det är bara de nedersta grenarna som fattas.
För det var väl ingen som trodde att granen är äkta? Men grenarna är äkta och det är ett gediget arbete som läggs ner på kajen varje höst. Linor håller konstruktionen på plats och byggarna tar sig upp med grankran. Sist av allt kommer belysningen på plats.

Granen med Söders Höjder i bakgrunden och Skeppsbrons byggnader till höger.

I Kungsträdgården där vi hörde musik och förstod att skridskobanan är spolad och invigd. Målet för vår promenad var Clas Ohlson och ett inköp av ljusslinga att sätta upp på vädringsbalkongen utanför köksfönstret.
Söderbönan shoppar loss på CO.

Något slags desperat jakt på ljus och värme fick till slut sin final tillsammans med gode vännen T. Hur vi gjorde?
Vi skalade några potatisar och ett par lökar....
... hittade en burk ansjovis från förra julen. (Datumet var fortfarande OK )

La ihop allt i en ugnsform med en gräddskvätt och lite ströbröd

Och så in i ugnen.


Låt allt glittra och glimma så att vi driver ut mörkret!!!!!!