En svag doft av jäst mötte oss när vi klev in i den förberedda lokalen på Östermalm.
Det var inte fråga om gott eller ogott utan att analysera:
- utseende - färg, täthet, grumlighet, bubblor
- doft - humle, malt, jäst, olika aromer
- smak - beska, fötma, syrlighet, fyllighet aromer
- alkoholhalt?
Vi gick igenom olika ölsorter. Lager / Ale (Bitter, pale, indian pale) / Stout / Porter (som fö heter så för att stadsbuden i London drack detta öl tillverkat av Londons hårda vatten)
Vi avhandlade olika sorters malt (pilsnermalt, karamellmalt, färgmalt, rökmalt) och humle som ger ölet sin beska men också konserverar och ger blommighet till ölet.
Sedan gällde det att analysera de olika aromer som så småningom visade sig i doft och därmed också smakupplevelse.
Till slut fick vi också reda på vad det var vi hade provat för ölsorter.
Från vänster till höger med mina högst subjektiva omdömen om vad som passar i min munhåla:
- La Trappe - holländsk vete-trapist. Vinner i längden, ganska fräsch, man kan koka musslor i den
- Monkey Wrench - engelsk ale, mhm? Ok!
- Primator - Tjeckisk mörk lager - knäckig "julöl", god tyckte jag,
- Landsort Lager - svensk lager som var det enda ölet som ingen verkade gilla. Luktar stallbacke ( finare ord för skit)
- Sierra Nevada Torpedo Extra - amerikansk indian pale Ale - min absoluta favorit!
- Westmalle - belgisk ljus ale, trapist - njaäh!
- Slottskällans Imperial Stout - Uppsala, chokladkolasmak och doft, betydligt godare än Guiness
Vi fick också lite tips om vad ölet kunde passa till. Så nu vet ni som kommer hem till oss på middag vad som kan tänkas serveras framöver. Ska nog handla lite idag...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar